Nem, nem káromkodok, csupán egy, a fogyatékos emberek körében rendkívűl népszerű golyós játék nevét írtam le, amiből PC-s játék készült.

A Boccia egy paralimpiás sportág, amely az ügyességen kívül taktikai és stratégiai képességeket is igényel. A játékról röviden: a két félnek 6-6 bőrlabdája van és egy fehér céllabda felé kell rúgni, dobni, vagy ütni úgy, hogy a saját labda minél közelebb legyen ahhoz. Persze a taktikázás itt kezdődik, nem fontos a saját labdát csak célközelbe juttatni, az ellenfél labdáját is ki lehet, sőt, sokszor ki is kell ütni. A teljes szabályrendszer angolul itt található.

A Channel4 megbízásából készült böngészőben futtatható játék több, mint a sportág bemutatása, mondhatni egy teljes játék, ami akár az XBLA-n is megállná a helyét. Elsőként nemzetet és nevet kell választanod, persze magyar zászló nincs, pedig EB dobogós csapataink is vannak, eehhh... A három játékmód garantáltan izgalmas perceket tartogat: a quick play pontban gépi vagy emberi ellenfél ellen lehet játszani, ahol az ember anyit tesz, hogy ugyanazon a billentyűn kell tevékenykedni, ugyanitt lehet nehézséget és a körök számát. A Facebook-os kapcsolódás kicsit csalóka, hiszen nincs szó multiplay-ről, csupán az eredményedet tudod összehasonlítani a többi versenyzővel. A tournament pontban egy teljes bajnokságot kell végigharcolnunk, ez a quick match*3.

Az arcade 3 kisebb játékot tartalmaz, amely végeredményei mennek fel publikba, a target practice-ban gyorsan fel is lőttem magam a 4. helyre, ami nem túl nehéz annak fényében, hogy 21 versenyző volt eddig... a kihívás miatt talán ez a játékmód fogja a legtöbb időnket elvinni.

A grafika jellegzetes comic stílussal készült, ami annyit jelent, hogy a különböző elemeket jól látható fekete keret veszi körül. Az irányítás egyszerű, játék közben mindössze három gombot kell használni, a taktikázás több energiát fog elvenni... a gép nehézsége remekül be lett lőve, medium-on is határozott kihívóink vannak, igenis gondolkodni kell.

Nem tudom, hogy mennyi energia volt elkészíteni ezt az egyszerű, de élvezetes játékot, de így is lehet játékot készíteni. Aki kedvet érez, itt kipróbálhatja.